Denne artikkelen er sakset fra Matoppskrifter.no

Har du noen gang hatt lyst på å prøve å lage iskrem hjemme? Det er ikke så vanskelig som det kan se ut. Oppskriftene er enkle og med en rimelig iskremmaskin er jobben gjort i en fei.
Iskrem lages av eggeplommer, fløte, sukker/melis og smakstilsetning. Når blandingen er ferdig kan du evt bruke fryseboksen til frysing. Men da må du røre med jevne mellomrom.
Når vi forsøkte dette brukte vi en iskremmaskin, det var min sønn som sto for det.

Iskrem som en kjøper i butikkene og som lages i fabrikker har gjerne flere ingredienser i seg og diverse tilsetningsstoffer. Bla emulgator og stabilisator. Det er veldig strenge krav til hygienen.
Forskjellige typer av iskrem er: Fløteis, melkeis, softis, mykis, vannis og fruktis. Disse skilles ofte på fettinnhold.

Her er noen oppskriftsforslag.

Grunnoppskrift iskrem

3 – 4 eggeplommer (alt etter størrelsen)
3 ss melis
3 dl kremfløte

Visp eggeplommene luftig med melisen. Visp fløten stiv. Velg ønsket smak og bland det inn i fløtekremen. Før den blandes med eggedosisen. Frys 4 – 5 timer eller i ismaskin. Hvis du ikke bruker ismaskin er det lurt å røre i isen en gang i blant slik at det ikke danner seg for mye iskrystaller. Ta isen ut av fryseren litt før servering. Lag kuler med isskje eller server fra bollen.

Forslag til smaktilsetninger
Vanilje:
Smak til kremen med 2 – 3 ts vaniljesukker eller skrapet frø fra 1 vaniljestang.

Sjokolade:
Smak kremen til med hakket eller revet sjokolade, sjokoladesaus, sjokolademelkpulver, kakao, dajmkuler eller non stop.

Mokka:
Visp kremen sammen med 1 ts pulverkaffe.

Bær:
Smak kremen til med friske eller frosne bær eller litt syltetøy.

Krokanis:
Smak kremen til med grovknust krokan, kjøpt eller hjemmelaget. (Smelt 1 ½ dl sukker i stekepanne, ha i 1 dl grovhakkede mandler. Kok i 1 minutt til fargen er gyllen. Hell blandingen på bakepapir og avkjøl før den knuses.

Rom-rosin:
La rosiner trekke 3 – 4 timer i rom og rør dem inn i kremen.

Amtmanninnens Iskrem

5 dl kremfløte
4 eggeplommer
4 ss sukker
50 g valnøttkjerner
100 g cocktailbær
50 g sjokolade
3 ss rum

Pynt:
25 g valnøttkjerner, hakkede
25 g cocktailbær, hakkede
25 g sjokolade, hakket
Puddingform, 1 1/2 liter

Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Grovhakk,nøtter, frukt og sjokolade. Bland alt, hell blandingen i formen og sett den i fryseren. Rør litt i massen av og til under innfrysing for å ungå isnåler. La isformen stå i fryseren minst 6 timer. Dypp formen litt i varmt vann og hvelv iskremen på fat. Pynt den med hakket frukt, nøtter og sjokolade.

Jordbæriskrem med yoghurt

3 dl kremfløte
2 beger fruktyoghurt jordbær
1 egg
50 g melis
1 dl jordbærsyltetøy

Pynt:
Friske jordbær
Vispet kremfløte

Form, ca. 1 liter

Visp fløten til luftig krem. Bland kremen med yoghurt. Visp egg og melis til stiv eggedosis Bland eggedosis og syltetøy med yoghurtkremen. Hell iskremblandingen i formen og sett den til frysing. Rør litt av og til under innfrysingen. La iskremen stå i fryseren minst 6 timer.

Dypp formen litt i varmt vann og hvelv iskremen på fat. La den stå i kjøleskapet til den skal serveres. Pynt den med bær og vispet kremfløte, eller for iskremen med isskje og anrett i porsjonsglass eller iskjeks.

Spansk Iskrem

4 porsjoner

125 g sukker (karamell til formene)
4 eggeplommer
4 ss sukker
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker

Saus:
2 dl saft av appelsin, sitron og lime
2 ss sukker
1 ss maizenamel

Pynt:
Revet skall av sitron eller appelsin

Porsjonsformer eller en form, ca 1 liter

Denne retten må lages i god tid, da den trenger å stå i fryseren minst tre timer. Brun sukkeret til karamell og la den stivne i porsjonsformer, eller i en stor form. Visp eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten med vaniljesukker og bland den i eggedosisen. Hell blandingen i form/former og sett den i fryseren. Press sitrus-fruktene og jevn saften med sukker og maisennamel i en liten kjele. Rør hele tiden. Avkjøl sausen.

Ta iskremen opp av fryseren ca. en time før den skal serveres og pynt desserten med tynne strimler av sitrusskall. Server sausen ved siden av.

Krokan-iskrem

Krokan:
2 ss smør
75 g skåldede mandler, grovhakket
2 ts bitre mandler, finhakket
140 g sukker

Eggekrem:
10 dl melk
1 vaniljestang, splittet
10 eggeplommer
250 g melis
1 dl kremfløte

Lag krokan først. Legg bakepapir på stekeplaten. Ha smør, mandler og sukker i en stekepanne. Varm opp ved middels varme, rør hele tiden, og pass på at den ikke blir brent. La krokanen bli gyllenbrun, og hell den ut over bakepapiret. La krokanen avkjøles helt. Ha krokanen i en plastpose og knus den med et kjevle.

Lag så eggekremen. Kok opp melk sammen med vaniljestangen. Pisk eggeplommer og melis til eggedosis i en bolle. Tilsett melken mens du pisker. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm den forsiktig mens du rører. Ta kjelen av platen så fort eggekremen tykner. Hvis eggekremen nærmer seg kokepunktet, kan den skille seg.

Avkjøl eggekremen. Rør av og til så det ikke danner seg snerk.

Pisk fløten tykk og tilsett i den kalde eggekremen. Ha det i en iskremmaskin og la den gå til iskremen er på frysepunktet. Tilsett krokan og la iskremen fryse helt. Eller frys iskremen i fryser, og rør rundt et par ganger under innfrysingen.

Kaffeiskrem med sjokoladebiter

2 dl kremfløte
2 dl melk
40 g mørke espresso-kaffebønner
125 g sukker
4 eggeplommer
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
100 g hakket mørk sjokolade

Ha kremfløte, melk og kaffebønner i en middels stor gryte på middels varme og kok opp. Ta gryten av platen, dekk den til og la blandingen hvile i 30 minutter.

Ta ut kaffebønnene. Sett på gryten igjen og kok forsiktig opp. Visp eggeplommer og sukker i en bolle. Når sukkeret er oppløst, tilsetter du salt og vaniljesukker og blander godt. Bland den varme fløterøren i eggeblandingen, rør godt og hell det tilbake i gryten. La det småkoke på svak varme og rør om med en treskje.

Når kremen henger igjen på treskjeen er den ferdig. Sil av og sett i kjøleskapet.

Bruk en iskremmaskin og lag iskrem etter maskinens anvisning. Ha i skremen i en bolle når den er ferdig. Bland sjokoladebitene og frys hele blandingen under lokk i dypfryseren.

Og slik kan det gjøres dersom man ikke har iskremmaskin:

(Artikkelen er sakset fra Matmons.net)

Denne grunnoppskriften med vaniljeis er ordentlig god som den er, men kan også smakstilsettes med det du måtte ønske. Du kan selv komponere din helt personlige favoritt.

Antall porsjoner: 10

Ingredienser:
1 l fløte
1,5 dl vann
250 g sukker
1/2 vaniljestang
8 eggeplommer

Tilberedning:
Pisk fløten nesten stiv, den skal ikke være helt fast, og sett den kaldt.

Kok opp vann og sukker med en vaniljestang delt på langs. Frøene skrapes ut og ha både frø og stang i sukkelaken. Laken kokes i ca 5 min til den blir litt seig.

Hvitpisk eggeplommer og spe med den varme sukkerlaken. Pisk dette til eggedosisen er romtemperert.

Bland kremen og eggedosisen forsiktig.

Nå kan du smakstilsette som du vil, det er det som er gøy. Sett røren i fryseren så fort som mulig så får du en goooood is.

Min personlige favoritt er «moccais» :
Smelt kokesjokolade i sterk kaffe og rør mokkamassen forsiktig inn i iskremrøren slik at isen blir marmorert. Dette er snadder.

Ellers kan du smakstilsette med alle mulige syltetøy, friske bær, frosne bær, cognac, likører, nonstop, osv. osv.

Reklamer