Maten er kommet for å bli. Vi er alle skapt for å spise. Men det er perioder i livet der bare det å åpne kjøleskapet er et solid brekkmiddel. Ikke fordi du er syk. Men fordi maten er det.

Det begynte den dagen du flyttet på hybel og ropte: kjøleskap – fyll deg! uten at noe skjedde. Dette kom som en stor overraskelse. Våren ’94 la du deg syk på grunn av underernæring og mor kom med handleposer. Du spiste potetgullet, drakk colaen og la resten i kjøleskapet. Så, fem år senere kommer du hjem fra jobb. Du spiste ikke frokost før du dro hjemmefra, men tok en sjokolade i lunsjpausen og en pølse med alt på veien hjem. Siden du ikke har betalt telefonregningen kan du ikke ringe etter en pizza utpå kvelden som du pleier, og det er ikke flere Rett-i-koppen med kruttoger igjen. Du går mot kjøleskapet. Du ser på det. Hm. Det skapet har jeg sett før. La ikke jeg noe mat inni der en gang…? Tarmene uler sin hule vise og overdøver hylene fra alle dine skytsengler som skriker i kor: Neeei! Ikke gjør det, ikke gjør det, det er livsfarlig, hold den døren lukket!

For sent. Døren åpnes og lyset slåes ubønnhørlig på. Hvilket syn. Hvilken odør. Lukteepitelet i taket av nesehulen omsetter forholdet til nerveimpulser som oppfattes ettertrykkelig i hjernen etterfulgt av sterke skjelv og gysninger gjennom kroppen. Som svar på tiltale skiller spyttkjertlene i munnen ut sektreter i rike forekomster, sammen med ufrivillige gurglelyder, og alt du kan tenke på er – minste hindrings vei til do!

(Her kommer en lang rekke onomatopoetikon. Lydmalende ord hvis du husker gramatikken fra barneskolen)

Årgangsmelk og rynkete opprinnelig grønn oliven kan vende den sterkeste mage. En ubehagelig kjensgjerning siver inn til deg med lukten fra kjøkkenet: På tide å ise av kjøleskapet. En operasjon som består i å ta ut kontakten, oversvømme kjøkkengulvet og få erstatningskrav fra naboen under. Den vemmelige lukten sprer seg i hele leiligheten og du må låne en spade av et friluftsmenneske du kjenner for å måke alt opp i plastposer som viser seg å være lekk og lager en sur elv gjennom stua og ut til søppelsjakten i oppgangen. Du må leie tepperenser i stedet for å betale telefonregningen med purregebyr. Linoleumen på kjøkkengulvet må brytes opp og gulvet under viser seg å være så ujevnt at alt står å vipper. Greit! Det er helt greit! Man merker det jo nesten ikke i det hele tatt!

Enkelte nye kjøleskapmodeller ordner av-isingen automatisk. Men de er skrekkelig dyre. Vårt kjøleskap er fra 1950 og sto her da vi flyttet inn. Eller vi fikk det gamle da mor kjøpte nytt, eller kanskje vi gjorde et «varp» på loppemarked, 50 kroner og masse DDT.

Før du undersøker om det er på tide å rydde ut av kjøleskapet ditt – ta forhåndsregler. For det første: Dette tar tid. Planlegg på forhånd og send en skriftlig melding til arbeidsgiver. Alle har rett til to fridager hvis de skal flytte eller i forbindelse med av-ising av kjøleskap. Det er en gyllen regel i arbeidslivet. For det andre: Husk verneutstyr. Vi anbefaler lange hansker, visir, suspensorium og vadestøvler. Ha gjerne et håndvåpen tilgjengelig, eventuelt flammekaster eller annet desinfiserende. Husk nabovarsel i tilfelle støy. Dersom telefonen ikke er koblet ut: Giftinformasjonssentralen: 22 59 13 00, Medisinsk nødhjelp: 113, Mental Helses Hjelpetelefon: 810 03 339

Sjekkliste:

  • Når noe prøver å hakke seg ut gjennom skallet, har eggene antagelig passert datostempelet
  • Når kjøttpålegget ligger et helt annet sted enn du la det sist og pakken ler seg i hjel fordi du ikke så den med en gang – er den for gammel
  • Gulerøttene er gamle når de kan knytes
  • Når leverposteien har fått grønn pels og sier s-s-s-s er den for gammel. Hvis gutten utenpå boksen smiler blekt på fjerde året og signaliserer at dette har vært barneleverpostei – kan man begynne å lure – er ikke dette i grunnen ganske grotesk? Kunne de ikke brukt gris- eller hønselever i stedet? Etter at så mange hjemløse alkoholikere forsvant sporløst i vinter kan vi bare spørre oss hvor leveren i den grove voksenpostenien kommer fra. Skrumpleverpostei?
  • Melken er gammel når den ser ut som yoghurt
  • Yoghurten er gammel når den ser ut som Cottage Cheese
  • Cottage Cheesen er gammel når den ser ut som vanlig ost
  • Vanlig ost er laget av gammel melk uansett og kan ikke bli verre
  • I fryseren: Frossen mat som har blitt en integrert del av avfrysningsprobloemet i fryseboksen din er antagelig ødelagt, eller blir det når du hakker den løs med kjøkkenkniven
  • Hermetikk med størrelse og form som en fotball bør fjernes. Varsomt.

Det er selvfølgelig forskjellig praksis ute og går her, men det er vanlig å anbefale at alt som lager hveselyder kastes. Desinfiser på god avstand ev. avfyr våpen. Bruk tang. Husk at få matvarer kan oppbevares lenger enn gjennomsnittlig levealder for en hamster. Ha en hamster i kjøleskapet for å måle dette. Men ikke kast den hvis den hveser.

Reklamer